CARNAVALSVERENIGING “DE KNOLLENTREKKERS” VIERT 55 JARIG JUBILEUM.

De carnavalsvereniging is opgericht in op 1 januari 1961 door Nico Hoogendijk, Benno Snijders, Jan de Rond, Hennie van der Aa, Johan Buisman, Antoon ten Cate en de dames Anneke Wilthuis-Evelo enThea Notkamp-Evelo. Nu, 55 jaar later wordt het jubileum groots gevierd.

Oprichters

De allereerste carnaval vond plaats in de Stiftsschuur. De eerste prins was prins Benno (Snijders) van Weerselo de krantenprins. Uit armoede gekleed in krantenpapier en een prinsensteek gevouwen uit het voorblad van de Twentse Courant. De drank moest iedereen zelf meebrengen naar het feest.

De tweede prins in 1962 was ook Benno Snijders. Omdat het carnaval eigenlijk nog niet officieel was en er toen ook nog geen kleding en steken voor handen waren hebben ze van Benno maar een oliesjeik gemaakt. Zo kon hij ook wel regeren. De eerste officiële hoogheid was in 1963, Jan de Rond, Prins Janus 1. Vanaf die tijd was er speciale kleding, steken en is de eerste onderscheiding er gekomen.

De eerste raad van 11 in 1963 bestond uit Jan Bolk, Jos Hoogendijk, Herman Oude Mulders, Herman Koekkoek, Johan Kuipers, Hennie van der Aa, Herman Nijmeijer, Harrie van der Aa, Broer Olde Juninck, Benno Snijders en Johan Wesselink. Er was één Raad van Elf, soms waren er 11 leden maar soms ook niet dat stak niet zo nauw.

Het 1ste carnavalslied is ook geboren in 1963.

Oprichters 2

In de beginjaren was er alleen een optocht, deze vertrok ’s middags om 14.00 uur bij café Ensink, wat toen café “De Ster” was en het feest was bij Evelo, het Stift of Ensink ( “De Ster”). De vergaderingen waren altijd bij Evelo. Enkele jaren later gingen ze ’s avonds na de optocht om 19.30 uur naar de tijdelijke residentie “Paleis Van Olffen”.

In Rossum, Deurningen en Saasveld was nog geen carnaval, dat kwam later. Hier gingen De Knollentrekkers dan ook altijd naar toe.

In 1965 heeft de vereniging een bok gekocht in ’s Heerenberg. Deze hebben ze meegenomen naar Oldenzaal ter gelegenheid van het 11 jarig bestaan van Carnavalsvereniging “De Kadolstermennekes”. De bok werd door de voorzitter van de Knollentrekkers, Nico Hoogendijk overhandigd tijdens de receptie aan de jubilerende vereniging in 1965. De bok van de Knollentrekkers vormt eigenlijk de aanzet tot wat later één van de belangrijkste feesten zou worden tijdens het carnaval in Twente: het zogenaamde Bokkenbal. Deze bok heeft geschiedenis gemaakt. Een gebeurtenis waar de leden van De Knollentrekkers nog altijd erg trots op zijn.

Ten opzichte van nu is er heel veel veranderd binnen de vereniging. Vroeger alleen een optocht en een feest, tegenwoordig zijn er veel activiteiten die georganiseerd worden. Nu wordt er de hele carnavals periode iedere week wel iets georganiseerd. Men heeft nu weken achter elkaar feest en dat was vroeger niet zo.